ΥΔΕΑΠ

(Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων)
  • ΓΕΝΙΚΑ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants), υπεγράφη την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Προγραμματική Συμφωνία (Programme Agreement) του Προγράμματος G με τίτλο «Ανάπτυξη Δυνατοτήτων των Εθνικών Συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης» (Capacity Building of National Asylum and Migration Management Systems). Η Προγραμματική Συμφωνία υπεγράφη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Ιωάννη Τσακίρη και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, κύριο Jens Frølich Holte. Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης και εκ μέρους του Διαχειριστή Προγράμματος (Programme Operator), η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.), Αστυνομικός Διευθυντής κυρία Γιαννούλα Χαλβατζή καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας.

Το Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου έχει συνολικό Προϋπολογισμό 19.536.765,00 €. Σχεδιάστηκε από την Υ.Δ.Ε.Α.Π., τη Διεύθυνση Μετανάστευσης του Βασιλείου της Νορβηγίας (UDI) ως Εταίρος του Προγράμματος από τις Δότριες Χώρες (Donor Programme Partner), καθώς και από τον διαμορφωτή πολιτικής (policy maker) στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης στη χώρα μας, ήτοι τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποσκοπεί:

α) στη βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης του Ασύλου στη χώρα μας,

β) στον βελτιωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με πρόβλεψη αντιμετώπισης φαινομένων έκτακτης ανάγκης,

γ) στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ευπαθείς ομάδες μεταναστών, με έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς και

δ) στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου συστήματος υποδοχής.

Φορείς Υλοποίησης είναι Υπηρεσίες υπαγόμενες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αρχή Προσφυγών, Υπηρεσία Ασύλου, Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ελληνική Αστυνομία και Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης), στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Ε.Κ.Κ.Α.), καθώς και μια Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη). Επιπροσθέτως στις Προκαθορισμένες Πράξεις του Προγράμματος θα συμμετέχουν φορείς από τις Δότριες Χώρες (Νορβηγική Αρχή Προσφυγών- UNE, Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης- UDI, Νορβηγικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Νορβηγική Διεύθυνση Ένταξης και Πολυπολιτισμικότητας- IMDi), καθώς και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency-FRA), ως Εταίροι των Φορέων Υλοποίησης.

SITE MAP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ