ΥΔΕΑΠ

(Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων)
  • ΓΕΝΙΚΑ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 06 Μαΐου διοργανώθηκε με επιτυχία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «Be Secure-Feel Secure (BSFS)», Ανοικτή Ημερίδα Ενημέρωσης στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στην οποία παρουσιάστηκε η πρόοδος και τα αποτελέσματα του Έργου στο ευρύ κοινό. Στην εν λόγω δράση συμμετέχουν ο Δήμος Πειραιά (Main Urban Authority), η εταιρεία Singular Logic, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, το European Forum for Urban Security (Γαλλία), η εταιρεία SPACE Hellas και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας).

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα έξι (6) οχήματα, που αποκτήθηκαν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά μέσω του BSFS, τα οποία έχουν ήδη κατανεμηθεί στην εν λόγω Διεύθυνση. H ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά με σύγχρονο μηχανοκίνητο εξοπλισμό, αναμένεται να ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης παραβατικότητας στην πόλη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου Be Secure-Feel Secure (BSFS).
Ο αναβαθμισμένος στόλος απαρτίζεται από τέσσερα (4) αυτοκίνητα και δύο (2) μοτοσυκλέτες, τα οποία προορίζονται κυρίως για τις περιοχές της πόλης όπου εμφανίζονται υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Τα εν λόγω οχήματα αναμένεται να συνεισφέρουν επίσης στην ενίσχυση των περιπολιών και των δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης σε τοπικό επίπεδο.
Οι αναφορές που θα συλλέγονται κατά τη διάρκεια των περιπολιών θα τροφοδοτούν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας μέσω της αξιολόγησης και αξιοποίησης αυτών τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στην ανωτέρω εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά Ταξίαρχος κ. Πρωτοσίλαος Κωστάζος, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος BSFS κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά: κα. Ζαρακέλη, κα. Μπουρδάκου, κ. Καψοκόλης και κ. Μαρκαριάν και εκπρόσωποι της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του, τόνισε:
«Έχουμε τη χαρά μέσω του «Be Secure – Feel Secure» να διαθέτουμε στην Ελληνική Αστυνομία τέσσερα νέα οχήματα και δύο μοτοσικλέτες για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Το πρόγραμμα «Be Secure – Feel Secure», το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά, ως επικεφαλής εταίρος, μας δίνει απτά και θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν σημαντικοί θεσμοί όπως το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας και η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας. Με την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, τον Ταξίαρχο κι όλους τους συνεργάτες του, έχουμε μια άριστη συνεργασία και χαίρομαι που ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει σε μια δράση για την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας».

Ο Δ/ντης Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, Ταξίαρχος κ. Πρωτοσίλαος ΚΩΣΤΑΖΟΣ, σε δήλωσή του ανέφερε:
«Είμαστε σήμερα εδώ, με αφορμή την ‘ανοιχτή ημέρα ενημέρωσης’ που διοργανώνει η Διεύθυνσής μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure – Feel Secure».
Θεωρούμαστε προνομιούχοι που αυτό το καινοτόμο έργο εφαρμόζεται στην πόλη μας, στον Πειραιά.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αστικής ασφάλειας παρέχοντας στρατηγικές και εργαλεία και καλώντας τους εμπλεκόμενους στην αστική ασφάλεια φορείς να συνεργαστούν σε κάθε επίπεδο.
Ασφαλώς, αναφερόμενοι στην αστική ασφάλεια, δε θα μπορούσε να μην συμμετέχει σε αυτό το Έργο η Ελληνική Αστυνομία και εν προκειμένω η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, ως κατ’ εξοχήν αρμόδια Υπηρεσία για την ασφάλεια των πολιτών.
Η Διεύθυνση μας στο πλαίσιο του έργου προμηθεύτηκε -4- νέα υπηρεσιακά οχήματα και -2- δίκυκλες μοτοσυκλέτες, τα οποία ανανέωσαν και ενίσχυσαν το στόλο μας.
Τα μέσα αυτά διατέθηκαν προς χρήση στα Αστυνομικά Τμήματα Δημοτικού Θεάτρου και Καμινίων - Νέου Φαλήρου, ως κατά τόπο αρμόδια για την αστυνόμευση του Δήμου Πειραιά, από πλευράς Τάξης.
Τα οχήματα και οι μοτοσυκλέτες ήδη χρησιμοποιούνται από το αστυνομικό προσωπικό συνεισφέροντας στην ενίσχυση των περιπολιών και των δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης.
Οι αναφορές που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των περιπολιών αξιολογούνται και λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό των δράσεων μας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στις συνεδριάσεις Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) του Δήμου Πειραιά.
Σήμερα λοιπόν είμαστε εδώ, για να ενημερώσουμε τους πολίτες του Πειραιά για το πρόγραμμα αλλά και για τη δυνατότητα που τους παρέχει για ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες πρόληψης της εγκληματικότητας.
Στόχος όλων είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στον Πειραιά.
Είμαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του έργου και ιδιαίτερα χαρούμενος για την συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε αυτό».

Η Καθ. Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος Be Secure – Feel Secure (BSFS), κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, δήλωσε:
«Το πρόγραμμα Be Secure – Feel Secure (BSFS), που υλοποιούμε με το Δήμο Πειραιά, αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινότητά τους. Ως επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος αυτού, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η επιστημονική μας γνώση και εμπειρία αξιοποιείται στο πλαίσιο δράσεων εγκληματοπροληπτικής συμμετοχικής πολιτικής. Σημαντική συνιστώσα αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της περιοχής. Η συνεργασία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης γνώσης των προβλημάτων των πολιτών και αποτελεσματικότερης επίλυσής τους μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένους και δεοντολογικά δόκιμους τρόπους και άρα, μπορεί να συμβάλει στην αντίστοιχη βελτίωση των σχέσεων κοινού-αστυνομίας, που αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, κοινωνικής ευημερίας και δημοκρατικής συνύπαρξης. Είναι πολύ θετικό ότι και η Αστυνομία ενισχύεται μέσα από το πρόγραμμα αυτό με την απόκτηση έξι οχημάτων που θα βελτιώσουν περαιτέρω το έργο της προς όφελος των δημοτών».
Σχετικές δηλώσεις, για την εν λόγω δράση, έκαναν ο Διοικητής του Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου καθώς και ο Αναπληρωτής Διοικητή του Α.Τ. Καμινίων – Νέου Φαλήρου.
Αντίστοιχα δελτία τύπου του Δήμου Πειραιά και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους:
1) https://piraeus.gov.gr/2022/05/09/parousiash-4-peripolikwn-kai-2-motosykletwn-ths-astynomikhs-diefthynshs-peiraia/
2) http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=110000&Itemid=2820&lang=

SITE MAP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ