ΥΔΕΑΠ

(Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων)
  • ΓΕΝΙΚΑ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Δελτίο Τύπου

Εναρκτήρια Εκδήλωση του Προγράμματος GR-G

«Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης

των Εθνικών Συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης»

 

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2020 – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

 

H Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενεργώντας ως Διαχειριστής Προγράμματος, διοργάνωσε με επιτυχία την εναρκτήρια εκδήλωση (launch event) του Προγράμματος GR-G με τίτλο «Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων του ασύλου και της μετανάστευσης» που συγχρηματοδοτείται από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021 (EEA Grants).

Το καλωσόρισμα και η επισκόπηση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιαννούλα Χαλβατζή, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Νορβηγίας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση είχαν προσκληθεί και τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας του Βασιλείου της  Νορβηγίας κ. Hilde Johanne Barstad, η Αναπληρώτρια Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (Utlendingsdirektoratet – UDI) του Βασιλείου της Νορβηγίας κ. Flotre Borghild καθώς και ο Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Frode Overland Andersen.

Στο δεύτερο μέρος της εναρκτήριας εκδήλωσης είχαν κληθεί και συμμετείχαν ενεργά με εισηγήσεις εκπρόσωποι των Φορέων Υλοποίησης των επτά (7) Προ-καθορισμένων Πράξεων του Προγράμματος. Συγκεκριμένα, η Διευθύντρια της Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μαρία Φωκιανού παρουσίασε την Προκαθορισμένη Πράξη Νο 1 με τίτλο «Ενίσχυση της Αρχής Προσφυγών.», ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μάρκος Καραβίας παρουσίασε τους επιδιωκόμενους στόχους και τα οφέλη μέσα από την υλοποίηση της  Προκαθορισμένης Πράξη Νο 2 με τίτλο «Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου», ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων και λοιπών δράσεων της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Βρασίδας Αλεξόπουλος παρουσίασε το περιεχόμενο της Προκαθορισμένης Πράξης Νο 3 με τίτλο «Ενίσχυση και Ανάπτυξη της εθνικής ικανότητας στρατηγικού σχεδιασμού στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης», ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (E.K.K.A.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου παρουσίασε τα επιμέρους υποέργα της Προκαθορισμένης Πράξης Νο 4 με τίτλο «Ενίσχυση της ικανότητας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (E.K.K.A.) στη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ευάλωτων ομάδων.», ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης προέβη στην παρουσίαση της Προκαθορισμένης Πράξης Νο 5 με τίτλο «Παροχή εμπειρογνωμοσύνης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα σε φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης.», ο κ. Δημήτριος Μάλλιος, Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ., Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε την αναγκαιότητα και τα οφέλη από τη συμμετοχή αστυνομικών υπαλλήλων «πρώτης γραμμής» σε εκπαιδεύσεις που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στο πλαίσιο υλοποίησης της Προκαθορισμένης Πράξης Νο 6 με τίτλο «Βελτίωση της ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας στην ταυτοποίηση και διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων» και, τέλος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτριος Γεωργιάδης παρουσίασε την Προκαθορισμένη Πράξη Νο 7 με τίτλο «Ενίσχυση των συνθηκών πρώτης υποδοχής και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε Υπηκόους Τρίτων Χωρών» περιγράφοντας  την κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία δομής ευάλωτων υπηκόων τρίτων χωρών σε κτήριο του Δήμου Πύργου Ηλείας. Στο πλαίσιο αυτό παρευρέθη και απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου video αναφορικά με τα 25 έτη παρουσίας και ουσιώδους συμβολής των EEA Grants στην Ελλάδα και την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Προϊστάμενου του Τμήματος Προγραμματισμού και Αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας / Τομέας Σύνορα & Θεωρήσεις και του Προγράμματος ΕΟΧ «G: Άσυλο και Μετανάστευση» της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρατίθεται σχετικό Δελτίο Τύπου της Πρεσβείας του Βασιλείου της Νορβηγίας στη Χώρα μας με δηλώσεις της Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας του Βασιλείου της Νορβηγίας, κας. Hilde Johanne Barstad στο πλαίσιο της εκδήλωσης:

https://www.norway.no/en/Greece/norway-greece/news-events/news/state-secretary-of-the-norwegian-ministry-of-justice-ms-hilde-barstad-visits-greece/

SITE MAP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ