ΥΔΕΑΠ

(Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων)

HE.F.E.ST.O.S.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Hellenic anti-Fraud Equipment and relevant trainings for Strengthening the Operability against Smuggling

ΗΕλλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εκτεταμένων χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Κεντρική Ευρώπη, είναι ένας κόμβος για το λαθρεμπόριο παράνομων αγαθών (καπνός, παραποιημένα προϊόντα, ξέπλυμα χρημάτων, εμπορία ναρκωτικών, όπλα και αλκοολούχα ποτά) καθώς και εμπορία ανθρώπων.

Η παράνομη διακίνηση προϊόντων κοστίζει στην Ε.Ε. και την Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέσω της απώλειας φορολογικών εσόδων, μιας απώλειας που επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα στερεί θέσεις εργασίας από τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ως αρχές επιβολής του νόμου, σε συνεργασία με τις εθνικές και διεθνείς εισαγγελικές αρχές, πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένο και τεχνικά προηγμένο εξοπλισμό με παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού τους, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση των οργανωμένων δικτύων και της παράνομης διακίνησης αγαθών.

Ειδικότερα, το έργο αφορά:

Α. Προμήθεια φορητών συσκευών ακτίνων Χ και εκπαίδευση χειριστών για την επιθεώρηση εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων στις πύλες εισόδου / εξόδου της χώρας.

B. Παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones), με διπλές κάμερες ημέρας και νύχτας και εκπαίδευση χειριστών για την κατόπτευση στόχων σε οδικά και θαλάσσια δίκτυα καθώς και σε αγροτικές περιοχές.

Γ. Προμήθεια αστυνομικών σκύλων για την ανίχνευση παράνομων προϊόντων καπνού και τραπεζογραμματίων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσής τους και της εκπαίδευσης των χειριστών τους.

Δ. Κοινή (πραγματική) άσκηση μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και δραστηριότητες διάδοσης (workshop).

Προϋπολογισμός: 577.200,00 € (80% ενωσιακή συνεισφορά – 20% κρατική συνεισφορά – δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ)

Διάρκεια: 18 μήνες (λήξη 30-06-2020)

SITE MAP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ